środa, 15 marca 2017

Łasica, łaska (Mustela nivalis)

Łasica jest najmniejszym ssakiem drapieżnym żyjącym w Europie. Długość jej ciała waha się w granicach 12 -26 cm (samiec większy od samicy), waga również ma sporą rozpiętość ok. od 30 do 250 g. Ciało jej jest długie i walcowate, wręcz idealne do wciskania się do każdej gryzoniowej norki. Posiada krótkie kończyny z owłosionymi stopami. Ogon jest spory, szeroki i puszysty. Letnia sierść łasicy jest rudo-brunatna na grzbiecie i biała na brzuchu. W zimę u osobników żyjących w górach, Europie wschodniej i północnej sierść bieleje całkowicie, niestety u osobników występujących w Europie zachodniej sierść nie bieleje lub bieleje, ale tylko częściowo, przez co często padają ofiarą drapieżników, np sów i lisów (ze względu na agresywność łasice nie są łatwą zdobyczą). Żywotność łasicy szacuje na około 7 lat. 
mateusz_matysiak_lasica
                        Fot: Mateusz Matysiak
Łasice są aktywne w dzień, jak i w nocy. Polują wtedy na drobne zwierzęta, głównie gryzonie. Przysmakiem łasic są ptasie jaja, które zwierzę to może przenosić wkładając jajo między szyję a podbródek. Przy dużej dostępności pokarmu potrafi zrobić zapasy, w których znajdować się może do 40 sztuk martwych gryzoni. Muszą bardzo oszczędzać energię, bo proporcje ciała łasicy powodują, że na bieganie łasice spalają więcej energii niż inne zwierzęta zbliżonej do nich wielkości. Zapotrzebowanie pokarmowe dla samców łasicy wynosi 33 g (27% masy ciała), a dla samic 23 g (30% masy ciała). Łasica jest bardzo pożyteczna dla gospodarki, ponieważ jest naturalnym tępicielem gryzoni. Jeden osobnik w ciągu całego życia może zabić nawet 3000 gryzoni! googlegrafika
                             Fot: Michael Dosset
Ruja u łasic trwa od lutego do kwietnia. Po 35 dniowej ciąży samica rodzi młode w swojej norze. Jednorazowo może urodzić się do 9 młodych. Jedna samica może mieć rocznie do 2 miotów. Laktacja u samic trwa ok. 6 - 8 tyg. Młode zaczynają przyjmować stały pokarm ok. po 14 dniach od przyjścia na świat. Dojrzałość płciową osiągają po 4 miesiącach.
Zamieszkuje parki, lasy, mozaikę polno-leśną, cmentarze. Pionowy zasięg występowania wynosi 3500 m n.p.m. Zimą przenosi się w pobliże ludzkich osiedli. Występuje na terenie całego kraju, ale nie jest liczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz