piątek, 30 czerwca 2017

Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)

Sieweczka rzeczna jest niewielkim, świetnie biegającym ptakiem z rzędu siewkowych. Długość jej ciała wynosi ok. 15-18 cm, a więc jest mniejsza od szpaka. Posiada dość długie nogi, biały spód, oraz beżowy wierzch ciała. Na głowie ma charakterystyczny czarny rysunek, oraz obrożę. Oko czarne, otoczone żółtą obrączką oczną. Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius), a także jej rzadsza kuzynka sieweczka obrożna (Charadrius hiaticula) są ptakami trochę różniącymi się od pozostałych siewkowych, np. brodźców i biegusów, ze względu na drobną i krępą budowę ciała.
Sieweczka
Fot: Maciej Górski 
Siewka ta występuje na niemal całym niżu naszego kraju. Spotkać ją można na piaszczystych, żwirowych brzegach wód, najczęściej tych śródlądowych, czasem także na żwirowniach w większej odległości od wody. Sieweczka rzeczna jaja składa w kwietniu w płytkim dołku, wygrzebanym w piasku, lub żwirze. Samiec wykopuje kilka takich zagłębień, a samica wybiera jeden, w którym składa 4 jaja o maskującym umaszczeniu. Samiec i samica wysiadują jaja na zmianę. Są bardzo troskliwymi rodzicami. Gdy spostrzegą kręcącego się w okolicy drapieżnika wstają szybko z gniazda i uciekając od niego, biegają udając rannego, by zwrócić na siebie uwagę. W takiej sytuacji drapieżnik najczęściej zainteresuje się dorosłym ptakiem i oddali się od gniazda. Kiedy przestaje być już zagrożeniem dla jaj, rodzic podrywa się do lotu i wraca do wysiadywania. Młode wykluwają się po 3-4 tygodniach. Są typowymi zagniazdownikami - po wykluciu opuszczają gniazdo i podążają za rodzicami ucząc się poszukiwania pokarmu. Kiedy młode są w niebezpieczeństwie przysiadają na ziemi, maskując się, a dorosłe ptaki czynią podobnie jak w opisanej powyżej sytuacji z gniazdem i jajami. Pisklęta wędrują za dorosłymi ptakami przez ok. 4 tygodnie. Po tym czasie osiągają zdolność do lotu. 
Sieweczka rzeczna
Fot: Grzegorz Karbowiak  www.karbek.pl 

Do Polski przylatuje na przełomie marca i kwietnia, odlatuje zaś w sierpniu, wrześniu, a także październiku. Sieweczka rzeczna jest nielicznie lęgowa. W Polsce jej liczebność szacuje się na ok. 3000 - 4000 par lęgowych.
dDR7l3l7UwksEYMZX59i4RghKmlf9oCLtrV7DaKH.jpg (900×600)
Fot: Roman Podolski
Ptak ten odżywia się owadami oraz innymi bezkręgowcami, które znajduje biegając po brzegach wód. Niekiedy sieweczkę rzeczną zaobserwować można, gdy tupiąc, czeka na potencjalną ofiarę, próbując w ten sposób ją wypłoszyć, np. spod kamieni. Zaniepokojona charakterystycznie kiwa głową. Lata szybko, tuż nad powierzchnią ziemi. Podczas toków styl jej lotu może komuś przypominać lot nietoperza.
Pustynna strzała
Fot:  Przemysław Baraniecki